SANTEHNIK
UMMISTUSI ON LIHTSAM ENNETADA KUI LIKVIDEERIDA
Ummistus kraanikausis on üks levinumaid olmeprobleeme, mida tuleb ette nii eramajades, korterites kui büroo- ja tööstushoonetes. Tegemist on äärmiselt tüütu probleemiga: esiteks ei ole ummistunud valamut võimalik kasutada, teiseks puuduvad kodus tavaliselt ummistuse likvideerimiseks tarvilikud vahendid ja oskused ning tuleb leida torutöödega tegelev ettevõte, kes saaks kohapeale probleemi lahendama tulla. Kui veab, leiate torufirma, kus töötavad professionaalsed santehnikud, kes tulevad ja lahendavad probleemi kiirelt, pädevalt ja soodsalt. Kui nii hästi ei vea, ootate sanitaartehnikut tunde või isegi päevi, sest vaba aega ei ole või kokkulepetest ei peeta kinni. Kogu selle aja vältel võite mõistagi vaadata järjest kuhjuvat mustade nõude hunnikut …

KIRJUTA MEILE
Mida siis teha, et ummistusi võimalikult vähem ette tuleks?
Alustame nõuannete jagamisega köögist.
Kõigepealt üks väike küsimus: milline on teie koduköögi valamu äravooluava? Kas selline, nagu need poest ostes on või on selle peal täiendav sõel? Kui vastasite, et äravooluava peal on eraldi väike sõel (mida saab enamikest ehituspoodidest), siis võite end õnnitleda - tõenäosus, et teil tuleks rinda pista köögi kraanikausi ummistustega, muutus kohe hoobilt väiksemaks. Kui aga kasutate köögivalamut tema originaalkujul, siis minge ja uurige oma valamut nüüd veidi lähemalt. Sageli, eriti vanemat tüüpi valamute puhul on kraanikausi äravooluava võrdlemisi suure läbimõõduga aukudega. See omakorda tähendab, et kõik toidujäägid, mida te pärast nõudepesu kraanikausist ei leia, on sattunud äravoolutorustikku. Valamu täieliku ummistumiseni on sealt vaid lühike samm.
Nõudepesu käigus äravoolutorudesse sattuvad toidujäänused kleepuvad omavahel kokku ning tekitavad lõpptulemusena torustikus tropi, mis tähendab, et vesi kraanikausist enam alla ei lähe ning olukorra lahendamiseks on vaja santehniku abi. Muide, ummistuse tekkele aitavad kaasa ka vägagi ohutuna näivad väikesed toidujäägid nagu näiteks tatra- ja riisiterad - olenemata oma väiksusest on neil komme omavahel kokku kleepuda ja sedaviisi tropi tekitamisega algust teha.
Tuleb tõdeda, et tihtipeale on ummistuste suurimaks põhjustajaks inimeste endi mugavus. Seni, kuni vesi (koos kõige sellega, mis sinna lisaks sattunud on) kraanikausist kenasti ära voolab, tundub, et mingit probleemi ei ole ega tule. Üks vägagi suure potentsiaaliga ummistuste tekitaja, millele sageli isegi mõelda ei osata, on kraanikausist alla valatav toidurasv. Toidurasv ei tähenda üksnes praadimise käigus tekkinud õlijääke, vaid ka salatikastmeid, majoneesi ja kõikvõimalikke muid toiduvalmistamise käigus tekkivaid ja üle jäävaid vedelikke, mis sisaldavad rasva. Rasvaine kleepub ideaalselt kanalisatsioonitorude seintele, kiht kihi haaval ja iga järgmine kiht lisab eelmisele paksust ning hakkab enda külge siduma kõiki muid jäätmeid, mis kraanikausist alla satuvad minema. Muuhulgas on sellisel juhul lisaks teie majapidamises tekkivale ummistusele korralik oht ka tänaval olev torustik umbe ajada.
Hästi paljud, võiks vist isegi öelda, et suurem osa inimesi arvavad, et veidike kohvipaksu kraanikausis pole mingi probleem. Santehnikud aga ütlevad, et kohvipaks on üks sagedasemaid ummistuste tekitajaid. Kasutatud kohvipaks on kleepuv ja moodustab torustikus klombid, mille kaasabil on ummistused kiired tekkima. Kohvipaksu ei tohiks valada ei tualettpotti ega kraanikaussi, vaid kasutada kompostis või valada bioloogiliste jäätmete hulka.
Hoolikas tuleks olla ka poest ostetud puuviljade pesemisel. Sageli on igal puuviljal peal eraldi väike kleeps (mida see keskkonna seisukohast tähendab ja miks ometi seda ikka veel praktiseeritakse, on täiesti eraldi teema). Kindlasti on igaüks täheldanud, et liim on nendel kleepsudel hea, isegi väga. Ja kahtlemata on teil rohkem kui üks kord juhtunud, et mõni neist kleepsudest puuvilja pesemise ajal kraanikausi äravoolu kaudu jalga laseb. Need kleepsud ei „idane ega mädane“ ehk et need ei lagune ka vees, mis taas tähendab ummistuse ohtu.
Sellest, mida täpsemalt teha, kui torud on umbes, räägime juba järgmises postituses.